Visual Art

On Cinema
07.09.2022

În perioada 7 octombrie – 13 noiembrie au fost organizate, în interiorul Rezidenței9, o serie de șase ateliere de filosofie și cinema, moderate de Emilian Mărgărit și Călin Boto, lectori invitați fiind: Mihai Ometiță, Constantin Vică, Veronica Lazăr, Christian Ferencz-Flatz, Radu Uszkai, Raluca Oancea.

Odată cu creșterea numărului de evenimente dedicate cinemaului putem evalua și oportunitatea unor ateliere in format dialogic, necesare pentru a decela contextele culturale ale filmului ca produs artistic, în cadrul industriei globalizante a producției și distribuției de imagine, dar si de a dezvolta spiritul critic si capacitatea de a analiza contexte valorice puse in joc de imagini, concepte si narațiuni cinematografice. Cinemaul deschide prin conținutul si tematizările implicite un raport speculativ, aproape filosofic, cu propriul mediu (imagine) și lumea vieții.
Plecând de la perspectiva liniară în pictură și mai târziu de la aparatul de fotografiat putem spune că imaginea-reprezentare ca produs cultural era condiționată de capacitatea de a „fixa” realitatea. Odată cu transformarea mediilor clasice de producere și transmitere a imaginii (Cinema, TV) și mult mai radical cu www, vorbim despre internalizarea soluțiilor tehnice de manifestare a „vieții sociale” în/prin social media, programe complexe de operare și o plaja nesfârșită de aplicații mobile, care generează un flux incontinent de imagine (statică – foto, dinamică – video și hibridă – Gif). Simptomatice sunt, în acest sens, analizele filosofului „media” Vilém Flusser, care situa evenimentul de „televizare a Revoluției Române” din 1989 ca moment paradigmatic prin răsturnarea radicală a raportului dintre realitate si imagine (reprezentare).
Cinematografia deschide prin conținutul și tematizările implicite un raport speculativ, aproape filosofic, cu propriul mediu (imagine) și lumea vieții. În acest sens, cele șase ateliere propun un context interogativ al conținutului de imagine, diferite strategii de interpretare și poziționare (etică și filosofie contemporană, critică de film și artă, studii media) în raport cu imaginea de film, și un format dialogic dinamic compus din doi moderatori și lectorii invitați.

Discuțiile preliminare, de pregătire a atelierelor, și textele ce au fost elaborate de lectori ca suport pentru întâlniri vor forma, în final, o serie de eseuri și analize, incluse într-o publicație digitală cu descărcare gratuită. Prezentările atelierelor, cât și înregistrările video sunt disponibile în paginile corespunzătoare de mai jos:

Filmul ca vis: estetica cinemaului și Wittgenstein citindu-l pe Freud

Filmul ca vis: estetica cinemaului și Wittgenstein citindu-l pe Freud

Filmul de anticipație: etică prin imersiune cinematică

Filmul de anticipație: etică prin imersiune cinematică

Prezentism și regim de istoricitate în filmul istoric

Prezentism și regim de istoricitate în filmul istoric

Critica filmului postconceptual

Critica filmului postconceptual

Filmul ca laborator moral

Filmul ca laborator moral

Spațiul afect în film și instalații video

Spațiul afect în film și instalații video

Coordonatori proiect: Emilian Mărgărit & Elena Dobîndă
Asistent proiect: Ionuț Tudor
Moderatori: Călin Boto, Emilian Măgărit
Identitate vizuală & grafică publicație: Studio Daniel & Andrew
Foto & video: Petre Fall
Suport tehnic: Sorin Grigoreanu
Comunicare: Elena Dobîndă

Organizator: Image and Sound
Parteneri: Rezidența9 (prin Fundația9), CCIIF (Centrul de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice)
Parteneri media: CCEA (Centrul de Cercetare în Etică Aplicată), Observatorul cultural, Revista Zeppelin

Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.