Intermedia

Performing Identity: The Balkan Aromanians
01.11.2017 – 01.11.2018

Într-un context istoric dominat de ideologia statului națiune, Războaiele Balcanice (1912-1913), dar, mai ales, cel dintre Grecia și Turcia (1919-1922), au condus la escaladarea conflictelor interetnice și la dislocări ale diverselor comunități balcanice (etnice, religioase, lingvistice), cum a fost și cazul comunităților de aromâni din Grecia.

Identitatea este un construct cultural ce asigură participanților la comunitate un sens existențial, cel mai important aspect fiind sentimentul de apartenență, care poate fi multiplu și neexclusiv. Cineva nu este, să spunem, grec când doarme, se plimbă etc., ci este doar în anumite momente, când își asumă alături de o comunitate un mod de a fi împreună: vorbind cu accentul specific, cântând sau dansând într-un mod specific etc. În cazul aromânilor, astfel de momente pot fi surprinse în cânturile polifonice, pentru care participarea presupune invocarea unor microistorii comune, adică performând temporar un mod de-a fi împreună.

Scopul acestui proiect este de a semnala situația minorităților aromâne din Balcani, de a puncta experiențial diferența dintre identitatea asigurată de cetățenia națională și cea furnizată de apartenența comunitară, prin intermediul unor scurtmetraje documentare realizate în comunitățile de aromâni din Grecia (Veria, Palaiomanina) și România (Cogealac). De asemenea, s-au organizat evenimente publice în Salonic, Missolonghi și București, în cadrul cărora au fost proiectate aceste filme și discutată situația acestei minorități lingvistice pe cale de dispariție.

Vlachohoria of Aetolia-Acarnania (Palaiomanina 300 01, GR)
Scurtmetraj documentar, durata: 14 minute, realizat de Gregoris Douliotis și Olga Daskalis (Muzeul “Diexodos” – Missolonghi, Grecia), 2018.

Performing Identity (Cogealac 907070, RO)
Scurtmetraj documentar, durata: 19 minute, realizat de Emilian Mărgărit și Elena Dobîndă, cu aportul considerabil al Elizei Zdru, 2018.

Hiu Armãnu (Veria 591 32, GR)
Scurtmetraj documentar, durata: 17 minute, realizat de Eirini Delidaki (Thessaloniki International Film Festival – Salonic, Grecia), 2018.

Coordonator proiect: Emilian Mărgărit & Elena Dobîndă. Identitate vizuală & comunicare: Elena Dobîndă. Mulțumiri: Eliza Zdru, Alexandru Gica. Cu sprijinul: Asociația “Sutsata Culturalâ Armâneascâ” (București).
Proiect cultural realizat de Image and Sound în colaborare cu Thessaloniki International Film Festival și Muzeul “Diexodos” – Missolonghi (Grecia), finanțat de Institutul Goethe și Fondul de Proiecte al Academiei de Management Cultural din Sofia, București și Salonic 2017.