Drăguș – Viața unui Sat Românesc
15.05.2020
1929, film mut, documentar, durata: 45 minute
ambianță sonoră: Simina Oprescu
Unul dintre primele filme documentare sociologice și etnografice pe plan mondial, realizat de echipa de sociologi și studenți a profesorului Dimitrie Gusti (1880-1955) în satul Drăguş, din judeţul Făgăraş.
Documentarul urmărește activitățile și obiceiurile dintr-un sat de munte impus, ulterior, ca teren de cercetare privilegiat pentru sociologii și antropologii români. Filmările au fost realizate în perioada 15.07-15.08.1929, după o substanţială documentare. Supervizarea producției a aparţinut profesorului Gusti, în cadrul celei de-a cincea Campanii de cercetări sociologice a Seminarului de Sociologie etică şi politică, înfiinţat de acesta la Universitatea din Bucureşti. Operator şi monteur a fost Nicolae Barbelian, iar regizori-scenarişti, Paul Sterian şi Nicolae Argintescu-Amza.
Premiera absolută a filmului a avut loc pe 4 decembrie 1929, la Ateneul Român din Bucureşti, iar premiera oficială pe 5 martie 1930, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Proiecția filmului a fost însoţită de o ilustraţie muzicală (prelucrare de Constantin Brăiloiu, bazată pe melodii locale culese de Harry Brauner) în execuţia unor muzicanţi din Drăguş. În anii 1930-1940 filmul a fost prezentat în străinătate (Franţa, Germania, SUA), pentru ilustrarea conferinţelor profesorului Gusti.