Vizual

Memorie și prospecție
01.06.2018 – 15.11.2018

Ultimii 100 de ani au marcat schimbări radicale în istoria artei. Globalizarea culturală și ritmul rapid de dezvoltare a tehnologiei digitale au transformat modul în care producem și experimentăm arta, în care participăm la mediul nostru socio-cultural.

Memoria este un instrument esențial în evaluarea efectelor acestor schimbări istorice, având în vedere memoria individuală (ca dimensiune temporală a organizării psihice), memoria colectivă concentrată în jurul unor repere istorice importante (definită ca o interacțiune între memoria oficială și amintiri) și memoria culturală, definită de arheologul Jan Assman drept „modul în care societatea își vede trecutul prin articole de ziar, memoriale, monumente, filme și clădiri.”
Evenimentele proiectului interoghează sensurile conceptului de memorie pentru a opera o interpretare proiectivă a trecutului și, în același timp, o interpretare prospectivă asupra viitorului. Utilizarea Centenarului (100 de ani de la Unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu Regatul României), ca sursă a unor reflecții cu privire la transformările din artă și societate, trasează posibile direcții ale producției artistice, dar și perspective ale discursului teoretic.

Conferința internațională: „Alternative Memories. Possible Futures of Visual Arts”
1.11.2018, NEC, București.
Keynote speaker: Ryszard W. Kluszczyński.
Participanți: Corina Cimpoieru, Luana Stroe, Horea Avram, Sylwia Borowska-Kazimiruk, Maria Chatzidimou, Sabin Borş.
Prezidată de Horea Avram și Mihai Ometiță.
Mai multe informații despre conferință și participanți.

Colocviu public: „Între-viziuni: Reflecții critice în artele vizuale din România”
2.11.2018, MNAC, București.
Invitați: Călin Dan, Ruxandra Demetrescu, Cătălin Gheorghe, Daria Ghiu, Adrian Guță, Mara Ratiu, Székely Sebestyén György (Sebö).
Moderator: Horea Avram.

Proiecție de film: „Retrospecții. Filme din Interbelic”
3.11.2018, Cinema Union, București
Selecție de filme presonore și sonore de arhivă ce redă specificul socio-cultural al perioadei interbelice românești. Programul include filme de ficțiune, de animație, de asemenea, o serie de scurtmetraje documentare și reportaje.
Moderator: Mihai Ometiță.
Ambianță sonoră: Dragoș Mărgineanu.

Manager proiect: Emilian Mărgărit. Coordonatori proiect: Horea Avram, Mihai Ometiță. Foto & video: Lucian Crișan. Identitate & comunicare: Elena Dobîndă. Parteneri: New Europe Collage (NEC), Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), Arhiva Națională de Filme (ANF).
Proiect realizat de Image and Sound în 2018 și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.