Translating America

Pragmatismul artei și aventurile transatlantice ale suprarealismul
05.09.2021

Credite foto: Jackson Pollock, Number A1, 1948

Atelierul merge pe linia unor analize publicate în cele două volume ale lui Bogdan Ghiu, „Eu(l) Artistul. Viața după supraviețuire (cod de bare pentru viitorul monstruos al artei, 2006)” și, mai ales, „Dadasein (lotopragmatism, 2011)”.

Profitând de istorica expoziție, așa cum o consideră deja mulți experți, Le Surréalisme dans l’art américain (Suprarealismul în arta americană), organizată în anul 2021 în cadrul centrului de artă La Vieille Charité din Marsilia, oraș de refugiu din calea nazismului și de relansare și retraducere-multiplicare la nivel global via America a artiștilor suprealiști, atelierul propune un balans meta-traductiv între 1) investigarea raporturilor dintre filosofia pragmatistă a lui John Dewey și arta americană a secolului al XX-lea, evidențiind atât apropierile factuale, cât și omologiile structurale dintre celebra carte a marelui filosof și pedagog american, Art as Experience (Arta ca experiență, 1934), și un curent atât de influent precum expresionismul abstract (sau Action Painting), plus prelungirile pragmatismului lui Dewey în instituțiile americane responsabile de artă (precum Federal Art Project, de exemplu), și 2) metamorfozele și traducerile, multiplicările și replierile, replicile și reacțiile, respingerile și aproprierile, întotdeauna creatoare, ale suprarelismului european pe tărâm și în context nord-american.

Bogdan Ghiu este poet, eseist (literatură, filosofie, media, arhitectură și urbanism, artă contemporană), traducător și teoretician al traducerii (French Theory și literatură franceză), jurnalist (Idea arta+societate, Observator cultural, Arhitext, Dilema), realizator radio-tv (Radio România Cultural). A absolvit Facultatea de Litere (secția română-franceză) a Universității București și a urmat studii de filosofie sub îndrumarea lui Jacques Derrida la École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris. A tradus peste 50 de lucrări din filosofia franceză contemporană (Bataille, Foucault, Deleuze, Derrida, Bourdieu, Baudrillard etc.) și din literatură franceză (Sade, Baudelaire, Artaud, Duras etc.), având și o constantă activitate publicistică și publică pe teme de filosofie, literatură și artă contemporană. Este autorul mai multor volume de eseuri: „Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest)” (Cartea Românească, 2015), „Linia de producție: lucrând cu arta” (Tact, 2014), „Dadasein” (Tracus Arte, 2011), „Inconstrucția. Pentru o arhitectură etică” (Arhitext, 2011), „Telepitecapitalism. Evul Media 2005-2009” (Idea, 2009) etc. Coautor al proiectului „Performing History”, care a reprezentat Romania la Bienala de Arta de la Venetia (2011), și curator al expoziției internaționale de arhitectură „Fluente” (Timișoara, 2011).