The Message is the Medium
15.03.2020 – 15.11.2020
Cinci invitați, cinci ateliere, o singură întrebare: care este rolul deținut de aparatul conceptual al filosofiei în practica și discursul artei contemporane?
Lectori: Cristian Iftode, Bogdan Ghiu, Christian Ferencz-Flatz, Constantin Vică și Adrian Bojenoiu.
Atelierele au urmărit să deschidă o serie de pasaje filosofice semnificative pentru înțelegerea discursului artistic, fără a stabili un raport cauzal direct, unu la unu, între o idee filosofica si o practica artistică sau un artist. Titlul, evident, o inversare a celebrei teze a lui McLuhan, este un indiciu de sens și mai puțin o trimitere la logica mediilor comunicaționale, urmărind hașurarea unor contexte teoretice și practice ale artei contemporane.
Ca urmare a pandemiei COVID19, activitățile proiectului au fost sistate din aprilie până în septembrie. S-a profitat de această lungă perioadă pentru realizarea „suportului ideatic” al atelierelor, în același timp, o schemă orientativă a prezentărilor și discuțiilor din timpul întâlnirilor și structură de conținut a articolelor din publicația omonimă. Înregistrările video & audio și publicația nu sunt similare în ceea ce privește conținutul lor, ci complementare și reflectă miza proiectului: de a genera discuții non-dogmatice despre tipurile de cunoaștere care sunt puse în joc atunci când avem în vedere fenomenul artistic contemporan.
Întâlnirile s-au desfășurat în grădina Rezidenței BRD Scena9 (I.L Caragiale 32, lângă Grădina Icoanei), în fiecare duminică, în perioada 20 septembrie – 18 octombrie, între orele 17:00 – 19:00. Înregistrările atelierelor:
Coordonator proiect: Emilian Mărgărit & Elena Dobîndă. Moderator ateliere: Emilian Mărgărit. Asistent proiect: Ionuț Tudor. Identitate vizuală & comunicare: Elena Dobîndă. Foto & video & audio: Andrei Dudea. Suport tehnic: Sorin Grigoreanu. Design grafic (publicație): Bogdan Ceaușescu. Organizator: Image and Sound. Cu sprijinul: Patrupetrei. Parteneri: Rezidența BRD Scena9, Centrul de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice – Facultatea de Filosofie a Universității București.
Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.